Magunkról

A Belvárosi Vegyeskart 2005. januárjában Szabó Zoltán karnagy alapította. Az elmúlt 14 év alatt már közel kettőszáz hangverseny van mögöttünk. A 20 fős amatőr művészeti csoportunk zenét kedvelő lelkes énekesekből áll. Célul tűztük ki, hogy Budapest belvárosában a magyar és az egyetemes kórusművészet kultúráját, annak hagyományait, értékeit – azon belül kiemelten a kárpátaljai ruszin zenét - ápoljuk és a kóruséneklés, a közös muzsikálás örömeit hirdetve azt igyekszünk magas szinten művelve terjeszteni. 

Szabó Zoltán karnagy A kezdetek

Több alkalommal szerepeltünk   sikerrel  Budapesten a Belvárosi Nyári  Fesztiválon, rendszeresen koncertezünk   a kerület és a főváros templomaiban, szinte állandó résztvevői vagyunk a főváros kulturális rendezvényeinek. A kórusunk rendszeres résztvevője és közreműködője a ruszin nemzetiség ünnepségeinek, de a fővároshoz közeli és távolabbi  települések közönsége is Fonyódon, Buzsákon, Dorogon, Nagykovácsiban, Solymáron, valamint Törökbálinton is gyakran hallhatja a kórus koncertjeit. A szlovákiai Borsiban már kétszer láttak vendégül a kórust, ahol különleges színfoltja volt énekkarunk szereplése a II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem tiszteletére rendezett ünnepségsorozatoknak.

Hagyomány a kórus életében, hogy programjai során együttműködik más kamarakórusokkal, énekegyüttesekkel, és velük, többek között a Zenei Világnap alkalmából közös koncerteket szervez. Hangversenyei során lehetőséget biztosít, és alkalmat teremt tehetséges fiatal hangszeres szólisták bemutatkozására is. Csatlakozva a főváros és Belváros-Lipótváros Önkormányzatának kulturális rendezvényeihez, hangversenyekkel emlékeztünk meg Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulójáról, valamint Liszt születésnek 200. és Verdi születésének 200. évfordulóját is ünnepi hangversennyel köszöntöttük.

Bazilika

A szakmai elismerésnek köszönhetően, rendszeresen koncertezünk a Szent István Bazilikában, ahol minden év őszén vagy „az ’56-os forradalom áldozatainak emlékére”, vagy a „Zene világnapja” alkalmából rendezünk hangversenyeket. 2014 őszén az „Ars Sacra” programjára kapott kórusunk meghívást.

A programok keretében a Jubileumi Szent István Szimfonikus Zenekar közreműködésével Ch. Gounod: C-dúr miséjét mutathattuk be alapító karnagyunk vezényletével, és a Budapesti Strauss Zenekarral. Több kamarakórus közreműködésével már másodszor szólaltathattuk meg Mozart: Requiemjét, amely koncerteket Deák András karmester úr dirigálta.

A Belvárosi Vegyeskar már szinte állandó résztvevője a nemzetközi kórustalálkozóknak, nemzetközi fesztiváloknak is.

2006. májusában Fonyódon az V. Nemzetközi Kamarakórus fesztivál résztvevői voltunk, augusztusban pedig Szerbiában, Kragujevácott a 6. Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon vettünk részt, országunkat képviselve.

2007. augusztusában a munkácsi megyéspüspök úr meghívásának eleget téve nagy sikerű koncertet adtunk Kárpátalján, Munkácson. A koncertturné során ellátogattunk Máriapócsra, Túristvándiba, tisztelegtünk Kölcsey Ferenc nagy költőnk síremléke előtt Szatmárcsekén, megnéztük Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén és koncerteken léptünk föl Debrecenben, Püspökladányban és Tarpán is.

2011. júliusában Horvátországban a Dubrovniki Nyári Művészeti Fesztiválon adtunk Cavtat és Dubrovnik városokban 2 koncertet, majd Montenegróban Kotor városban koncertezve arattunk szép sikert.

2012-ben kórusunk Prágába látogatott, 2013-ban pedig a lengyel koronázó város, Krakkó vendégei voltunk, ahol a nyári fesztivál keretében három alkalommal léptünk közönség elé. Élmény maradt mindannyiunk számára a Mária Székesegyházban adott egyórás hangversenyünk.

2014-ben az olaszországi Toscanaban, a Nyári Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretében való két koncerten (Vinci, Empoli) álltunk helyt sikeresen.

   Jubileumi koncertünk a Szent Anna templomban  Jubileumi koncertünk a Szent Anna templomban

2015-ben a Belvárosi Vegyeskar fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte, amelyet egy egyházzenei (Szervita téri Szent Anna templom) és egy világi zenei koncerttel (Duna Palota Színházterme) köszöntöttünk. A zenei rendezvényeken az együttműködő kórusok és hangszeres szólisták is felléptek. A külföldi turnék sorát a múlt évi erdélyi koncertturnénk zárja, amelynek során megfordultunk a partiumi Nagyváradon és Tordán, koncerteket adtunk a „Székelykő” lábánál fekvő Torockón és Kolozsvárott.

 

2016 őszén a Belvárosi Vegyeskar ausztriai koncert turnén vett részt, ahol a közel egy hetes zenei programsorozat keretében Kaprunban, Raurisban és Sazlburgban tartottunk kórus hangversenyeket. Kórusunk 2017 szeptemberében az olaszországi Ca'Savioban és Jesoloban adott egy-egy koncertet, de - engedéllyel és az arra járó turista hallgatóság elismerő tapsát kivívva - hírt adhattunk magunkról a lagúnák városában is.  2018 októberében Szlovénia volt a koncertturnénk célpontja, ahol meglátogattuk Ljubjanát és egyházzenei koncertet adtunk Kranj városában. 2019 júniusában részt vettünk az "Alta Puszteria Kórusfesztiválon" az olaszországi Dél-Tirolban.     

A kiemelt programok sorában meg kell megemlítenünk a hagyományossá vált „Énekeljenek a népek!” budapesti fesztiválokat, amelyek keretében több külföldi és hazai kórussal közös szervezésben nyílik rendszeres lehetőség Budapesten, a szakrális és világi kórusművek ismeretéből való bemutatkozásra.

Az elmúlt évek rendszeres meghívottjaivá váltunk a Dorogi József Attila Művelődési Ház vezetése által szervezett nemzetközi kórustalálkozók zenei programjainak.

A jótékonysági koncertjeinkkel 2010-ben a Ferenciek terén az árvízkárosultakat támogattuk, majd a Gazdagréti templomban a koncert adományával a templom további építését segítettük. Az árvíz sújtotta Sajópetriben jótékonysági koncertünkkel igyekeztünk megörvendeztetni és adományokkal segíteni a helyi lakosságot.

Elmaradhatatlanokká váltak kórusunk életéből az adventi koncertek. Ez a hagyománysor 2005-ben a Terézvárosi templomban kezdődött,  majd a Városmajori Jézus Szíve Plébánia templomban,  a Sashalmi Katolikus templomban, a Gazdagréti templomban, a Gödöllői Királyi kastélyban folytatódott. Az elmúlt évek adventi koncertjeinknek az újpesti Egek Királynéja Főplébánia és a belvárosi Szervita téri Szent Anna templomok adtak otthont.

Aktív kulturális tevékenységünkért a főváros V. kerületének kulturális bizottsága 2010-ben Kölcsey Ferenc díjat adományozott, a karnagyi munkát pedig a kerület vezetése 2015-ben „Érdemkereszt” kitüntetés átadásával ismerte el. 2017 januárjában, a Magyar Kultúra Napján, a működését tekintve a határainkon túl is szép eredményeket felmutató "Magyar Kultúra Lovagrendje"  Szabó Zoltánt életművéért a "Magyar Kultúra Lovagja" cím adományozásával a soraiba választotta be.   

Kulturális rendezvényeinkről, koncertjeinkről több alkalommal TV  felvételek születtek és azokról már több DVD felvétel is készült. 

Az énekkar repertoárján megtalálható az egyetemes kóruszene szinte minden korszaka a gregoriántól a gospelig, a Kárpát-medence nemzetiségeinek zenéje, de jelentős helyet foglal el a kortárs magyar kóruszene és a magyar folklór is.

Reméljük a következő évek, zenei rendezvényeink is hasonlóan tartalmas, színvonalas és élményekben gazdagok lesznek kórusunk valamennyi tagja és a kedves közönségünk számára egyaránt!  

Koncert plakátunk Vinciben                                                                                                                                                     

           Üdvözlettel                                                                                                                             

                            Szabó Zoltán Tibor karnagy

 

Térkép

1051 Budapest Arany János u. 10. „Aranytíz” Kultúrház

map